ŽUPA VELIKO TRGOVIŠĆE:

nekada Svetoga Jurja ob Jezeru,
a danas  Blažene Djevice Marije od sedam Žalosti

Točan podatak kad je župa nastala ne znamo. Ne znamo ni kad je podignuta župna crkva. Moralo se to dogoditi u 14. stoljeću ili početkom 15. stoljeća. Naime, godine 1437. župa je ne samo postojala, već je i promjenila župnika. Dana 21. kolovoza te 1437. godine molio je svećenik Zagrebačke biskupije Stjepan, sin Mihalja iz Rače, papu Eugena IV. da mu potvrdi podjelbu župe sv. Jurja u Jezeru koja je bila ispražnjena ostavkom Marka de Salzsenfelda, svećenika Akvilejske biskupije. Župnik Stjepan je došao u župu Jezero, a iduće su godine za njega bile izuzetno burne.

CRKVA IZVANA

Nije poznato kakva je bila prvotna župna crkva sv. Jurja na Jezeru. Mogla je u davnini biti drvena, kao što su bile drvene gotovo sve kapele i kuće u tom kraju. O zidanoj crkvi govori gotički prozor, otkriven na postojećoj crkvi nešto prije 1912. godine kad je Gjuro Szabo objavio njegovu fotografiju. Taj prozor u svetištu govori o starosti crkve. Na kamenom dovratniku glavnog (zapadnog) ulaza u crkvu sv. Jurja uklesana je brojka 1622. Tih su godina bili opsežni i dugotrajni radovi koje župnik Lukač Jurilović teško pokriva. Zbog prekrasnog kajkavskog jezika, kojim moli pomoć citiramo ga:

Jaz Lukač Jarilović plebanuš S. Jurja viteza velikog i mučenika Kristuševa na Jezeru pod Gradom Cesarom v delu Gospodina Erdody Miklouša od Moniokereka itd. Dajem na znanje vsoj gospode duhovnoj i bratom moji gospode plebanušem, gospode telovnej, purgarom, gospodskem kmetom i ostalim vsake fele ludem, pred kojih lice dojde ov moj otvoreni list, kako ja rečeni plebanuš na vkupe z cemeštri obranimi Štefanom Šimunićem, Markom Klinširem, Fabijanom Očićem, vidjevši da ova naša mati cirkva ne more se zidati od ove fare, prez pomoči dobrih vernih Bogaboječih kerščenikov njih almoštva nadelenja, v ime zmožnoga Boga i na poštenje S Jurja i na povekšavanje s matere cirkve obratmo mi gore imenuvani i poslasmo, z dopuščenjem našega milostivoga gospodina, poberača z ovim našim otvorenim listom po imene Mateja Rattaja, proseči Vašu milost kako dragu bratju u Kristu da ga dragovoljno primete i lubleno preporučite na katedrah v cirkva naših ovcam našim i drugim dobrim ludem i kerščenikom, da bi presterli vaše desne ruke na s. Almožno, kotero almožno našim grehom na opuščenje, a preminučim našim na zveličenje.

            A mi takajše, kada bude potrebno, hočemo Vašoj milosti služiti i Gospodina Boga vsom občinom moliti, od koteroga hočete i plaču prijeti na punoma na ovom svetu v milošči njegovi svetoj živeti, a na onom nebeski orsak imeti, koteroga nam Gospodin Bog daj vsem navkupe dobiti i imati. Amen Valete in Domino feliciter. Datum in Domo Parochiali. Die 24. Octobris Anno Domini 1624.

U daljnim izvještajima kanonskih vizitacija opisuje se stanje crkve, sačuvanosti  njezinih oltara. Nekad je to stanje bolje, a nekad slabije do opaske da nekad crkva izgleda kao staja. Pokraj župne crkve nalazi se župni dvor koji je također drven i dotrajao, pa je 1727. godine napravljen drveni, novi. U samoj velikoj župi sv. Jurja ob Jezeru bilo je 14 kapela. Nabrajamo imena svetaca koje su častili naši djedovi: sv. Gertruda, sv. Ilija, sv. Benedikt, sv. Antun Padovanski, sv. Barbara, sv. Rok, sv. Antun, sv. Ivan Krstitelj, sv. Mihovil Arhanđel, sv. Katarina. Tih kapela danas više nema, no neka se zemljišta i danas nazivlju po spomenutim svecima.

SVETI JURAJ ODOZGORA