I mi pišemo povijest

U mjesecu ožujku ove godine hodočasti župa Veliko Trgovišće u Svetu zemlju. Kroz sedam dana boravka u Izraelu posjetit ćemo Betlehem, Jeruzalem, Mrtvo more, Jerihon, Betaniju, Genezaretko jezero, Nazaret, Tabor, Kanu, Kafarnaum i ostala predviđena hodočasnička mjesta. Po povratku s hodočašća života ponudit ćemo vam izvješće u riječi i slici. Nek’ Božji blagoslov bude sa svakim našim hodočasnikom!

 

SVETA ZEMLJA-IZRAEL

Od 21.-28. travnja ove godine župa Veliko Trgovišće je hodočastila u Isusovu domovinu- Izrael. Dugo smo se pripremali za taj dalek put. Kroz sliku i riječ ponudit ćemo vam naše iskustvo i dojmove s ovoga “hodočašća života”. Možemo to najkraće izreći riječima: vjerski-poticajno, a organizacijski-neponovljivo.

 

                              Sestre i braćo, dragi prijatelji!

   Držeći se obećanja, doduše s priličnim zakašnjenjem dajemo vam na uvid uradak našeg domaćeg novinara Nikole Capara o hodočasničkom putu u Svetu zemlju! Taj sveti doživljaj, tu neponovljivu radost i čast želimo podijeliti s vama. Ujedno, to je putovanje zaključno, ali i najvažnije u tom našem neponovljivom, višegodišnjem nizu prekrasnih hodočašća. 

                Prispjelo je vrijeme moga odlaska u novu župu Rakov Potok, ali znam da će ovu stranicu ubuduće sigurno ažurnije i dinamičnije pratiti dragi nasljednik vlč. Josip Čulig. Odlazim s ponosom i velikom zahvalnošću u duši obazirući se na dvadesetjednogodišnji trag i rad u župi Veliko Trgovišće, gdje smo i duhovno i materijalno željeli napredovati. Bog će najbolje procijeniti koliko smo uspjeli. Bog nam je pomogao, ali smo si i sami željeli puno pomoći. Uvijek nas je vodila Isusova životna, mudra pouka da će nas ljudi prepoznati po djelima, a ne po željama, projekcijama ili obećanjima. Taj je put  najizazovniji, najteži, ali i naslađi i najsmisleniji.

                     Uvjeren sam da ćemo svi radosno pamtiti minule susrete, djela,  poticaje i bezbrojne izgovorene riječi, koje su mijenjale naše živote. Volio sam svjedočiti obzirnost, uljudnost, kulturu, dobronamjernost, razinu,  toplinu, iskrenost, srdačnost, vjernost i puno toga još; ako sam u čem bio nedosljedan ili bezobziran  ne sumnjam da mi nećete oprostiti, ako ni zbog čega drugog ono zbog Evanđelja i Krista Isusa. Ja sa sobom nosim samo lijepe uspomene; druge sam nastojao pokopati. Rado vas blagoslivljam i molim za vas. Živjeli, sestre i braćo moja!

                                                                                               Vaš bivši župnik Ivan 

 

OPROŠTAJ OD ŽUPNIKA IVANA DUŽAIĆA

 

Dragi župljani, evo došao je i taj trenutak, za koji smo mislili da se neće dogoditi još dugo, dugo vremena, ali nažalost on je sada tu pred nama.

Stoga vas molim za trenutak pozornosti, a Vi mi velečasni  Ivane dozvolite da vam se obratim sa par prigodnih riječi.

Dragi naš, sada već bivši, župniče Ivane!

         Danas imam dužnost i posebnu čast da Vam se u ime župljana i župskih tijela zahvalim na ovih 21 godinu službe u našoj župi Veliko Trgovišće. Potaknuti ovim današnjim događajem želimo se oprostiti od vas sa dubokom zahvalnošću, ali istodobno i s ljudskim osjećajem tuge.

Svakome od nas vjernika bili ste istinski prijatelj i poticatelj žive vjere. Probudili ste vjeru u našoj župi i povezali nas u međusobno zajedništvo.

Vjerujte da nam nije drago što odlazite, ali nas tješi da odlazak u drugu župu, u koju jamačno ne idete „po kazni“, je samo nastavak vašeg tako plodnog svećeničkog puta. Mnogi od nas se sada pitaju zašto odlazite. Možda ćemo pravi odgovor pronaći u pitanju a zašto ste došli.

        U našu župu stigli ste u kolovozu 1996.godine. Vašim dolaskom probuđen je  duhovni život u našoj župi.  Župa nam je jačala iz dana u dan i ponosno smo isticali sav naš zajednički rad i vaše zalaganje.  Bili smo otvoreni za sve vaše inicijative  i osjećali smo da pripadamo našoj zajednici. Na Vaše mise dolazili su čuti Riječ evanđelja vjernici i iz ostalih župa kao i mnogi naši prijatelji. Vašim nadahnutim homilijama s velikom ozbiljnošću, ali na jedan blag način, progovarali ste nam o velikom otajstvu Božje ljubavi te nas poticali na dobro.

Znati govoriti kratko, a istovremeno kazati puno; znati osvijestiti nam da nas Bog neizmjerno ljubi, i u tome nadasve biti uvjerljiv, to je umijeće iza kojega stoji čovjek duha, a takav je naš velečasni Ivan.

Brinuli ste se za materijalno i duhovno, o nemoćnim i onima koji nemaju, pomagali i shvaćali svakog u Župi,i staro i mlado.

Tijekom ovih 21 godine župničke službe u našoj župi marljivo i predano nastojali ste sa nama župljanima brinuti o župnim dobrima, koliko su to ova vremena  i materijalne mogućnosti dopuštale. Da sada nabrajamo što je sve učinjeno, a vašom zaslugom sve imamo tako brižno zabilježeno u pisanom i elektronskom obliku, morali bi ostati ovdje možda do večeri; jednostavnije bi bilo pronaći što nije obnovljeno. Mnoge poslove obavili ste vlastitim rukama ne štedeći truda, vremena pa i zdravlja, pa će tako biti zabilježeno da ste osobno pomagali u obnovi oltara i unutrašnjosti crkvi, a da ne govorimo o uređenju i košenju dvorišta što je uostalom zabilježeno i novinarskim perom.

Tijekom svih tih godina organizirali ste i priuštili nama župljanima veliki broj hodočašća, kako domaćih (od Aljmaša do Trsata, od Lepoglave do Veprica) tako i onih inozemnih kao npr. Rim, Boka Kotorska, Krakov… , pa putovanja po Europskim zemljama i metropolama i zadnje vama tako drago „hodočašće života“ u Svetu zemlju.

 

          Kroz ovih nekoliko mjeseci unatrag razmišljao sam što bih u ovoj prilici još rekao o vama. Prolazilo mi je mislima sve ono što smo zajedno s vama proživljavali i ono što je meni osobito ostalo urezano. Upoznali smo vas kao aktivnu i vrlo dinamičnu osobu, osobu s jasnim ciljem, istančanog ukusa, osobu s kreativnim idejama, profinjene riječi. U svakom slučaju osobu koja puno traži ali deset puta više daje.

Bili ste bez sijede kose kada ste došli, ali znajte dobro Vam stoji sada i ova prosijeda. Možda je tajna vašeg uspjeha i to što ste dolaskom u našu župu željeli uistinu postati Velikotrgovišćanec, a mi smo vas takvog nadasve i prihvatili.

U Veliko Trgovišće došli ste s punim koferom vizija koje ste vjerujem dobrim dijelom odjelotvorili, a sada odlazite s koferom uspomena koje nikada neće izblijediti. I kako kaže naš papa Franjo, cijeli naš život je jedan put, i kada se zaustavimo stvari ne idu, stoje. I zato i Vi i mi moramo hodati dalje, kamo nas šalje Božji poziv.

Dali ste više nego što ste toga svjesni, jer oni koji primaju dobro znaju koliko ste dali. Uvodili ste nas u zdravu pobožnost, učili nas zajedništvu s Bogom i međusobno s ljudima i na svemu vam tome iskrena hvala.

 

         Koristim ovu priliku da kažemo također i jedno veliko hvala našoj Silviji koja je svih ovih godina, pomalo možda u sjeni i bez našeg potrebno iskazanog priznavanja na uloženom trudu i naporu, doprinosila ljepoti liturgije svojim sviranjem i pjevanjem, kao i nadasve lijepim uređenjem i kićenjem ovog crkvenog prostora.

 

 

          Nadamo se da ćete oboje Veliko Trgovišće nositi u lijepim sjećanjima. Uvijek ćete nam biti dragi gosti. I, ako možete, posjećujte ga te njegujte i dalje uspostavljena prijateljstva. Jer, kaže jedna mudra izreka da staze kojima se dugo ne prolazi znaju zarasti u trnje.

            Velečasni Ivane!

Nadamo se da smo eto barem  mali kamenčić svoje ljubavi ugradili u mozaik vašeg svećeništva. Neka Vas dobri Bog čuva i blagoslovi te vam dade još dobroga zdravlja.

U ime cijele zajednice vjernika naše župe od srca Vam se zahvaljujem na svemu što ste učinili za našu župu i neka Vam je blagoslovljena nova služba!

 HVALA VAM!!!

Govor je izrekao gospodin Božidar Šipek, u vrlo emotivnom ozračju, s prigodnim darovima. Bilo je to 20.kolovoza 2017.